TALKRADIO FINLAND
__________


Siirry: Takaisin etusivulle - Raamattuhaku - Ääniraamattu -

Aasialainen kristinusko levisi Intiaan ja Afrikkaan, eikä se ollut vain Rooma-keskeinen :
Unohdetut historialliset henkilöt ja Roomalaiskatolisen kirkon vaikutus kristinuskon historian kerrontaan

Arto Alanenpää, 2019.
____________________

Kristinuskon leviäminen perustuu Jeesuksen antamaan lähetyskäskyyn, joka löytyy Markuksen evankeliumista, "Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille".1

Internetissä, kouluissa sekä telvision dokumenteissa usein opetetaan kristinuskon varhaista historiaa juutalais-roomalaisena. Usein kristinuskon historian käsittely jää Roomaan keskittyväksi paaveja palvovaksi kapeakatseiseksi luennoksi muissakin maissa kuin Suomessa. Tämä johtuu roomalaiskatolisen kirkon vallasta yliopistoissa ympäri maailman ja toisaalta vaikutus voi olla vahvasti kertojan omassa vakaumuksessa. Siitä jää ajatus, että kristinusko on Eurooppalaista kun taas Israel on Aasiassa ja alkuseurakunta levisi aluksi Antiokiasta Vähään-Aasiaan.

Mielestäni yhtä tärkeää kuin on tietää Rooman kristillistä historiaa, on tietää minne muualle kristinusko levisi ensimmäisinä vuosisatoina.

On syytä olettaa, että silkkitien valmistumisella 100-luvulla oli positiivinen vaikutus kristinuskon leviämisessä Antiokiasta Itään.

Antiokia toimi Syyrian kreikkalaisten kuninkaiden pääkaupunkina ja se perustettiin vuonna 301 eKr. Antiokiasta tuli kreikkalaisen kulttuurin keskus alueella ja koko pohjoisen Syyrian merkittävin kaupunki.2 Antiokiasta tuli merkittävä varhaiskristillinen keskus ensimmäiseltä vuosisadalta lähtien ja suurimmillaan siellä oli noin puoli miljoonaa asukasta.

Perimätiedon mukaan Apostoli Tuomas toi evankeliumin nykyiseen Intiaan vuonna 52 jKr.

Aleksandrian seurakunta lähetti Egyptistä

1. Markus 16:15 (1938 käännös)
2. Smith, William: ”Antiocheia”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. lähde 2


©1996-2019 TALKRADIO Websites.
ARTO@PROTONMAIL.COM -TALKRADIO.FI
YOUTUBE.COM/TALKRADIO - INFOSOTA.BLOGSPOT.FI